Kanal Darlığı

Omuriliği çevreleyen kemik ve bağ dokusunun kireçlenmeye uğrayarak omuriliğe bası oluşturması durumudur. Genellikle 55 yaş üstü kişilerde görülür. Bayanlarda erkeklere göre daha fazla rastlanmaktadır. Eğer, doğuştan omuriliğin geçtiği kanal dar ise daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilir.

 

Omuriliğin ve her seviyede ondan çıkan sağ ve sol bacaklara giden sinirlerin üstünü örten ve onları dış etkilerden koruyan ligamentum flavum denilen bir bağ dokusu vardır. Bu doku yaşlanmayla veya kemik erimesine bağlı kireçlenmelerin artması ile kemikleşir ve omuriliği sıkıştırarak bası yaratır.

Kanal Darlığı

Bu bası sonucu her iki bacakta ağrı, yanma, karıncalanma ve yürüme güçlüğü gibi belirtiler gözükür. Kişi, kısa bir mesafe yürümeye çalışsa bile sık sık durup dinlenme ihtiyacı hisseder. Otururken vücudunu öne doğru eğer, ancak böyle rahatlar. Hastalık ilerlerse, bacaklarındaki uyuşukluk ve yanmalar gece hastayı uyandırır, uyandığında bacaklarını bir kütük gibi ağırlaşmış hisseder, bacaklarını nereye koyacağını bilemez. Hastalığın ilerlediğini gösteren diğer bir belirti de bacaklara sık sık kramp girmesidir. Kanal darlığının en ileri aşamalarında, uzun süreli bası ve sinir hasarı nedeniyle, hasta idrar kaçırmaya başlayabilir.

İlk aşamalarda, sadece uyuşma veya yanma şikayetlerinin olduğu dönemde hastaya genellikle fizik tedavi, yüzme masaj ve egsersizler önerilir. Ancak, bu yöntemler fayda etmez ise manuel terapi osteopati ve kayropraktik yöntemler uygulanabilir. Ayrıca ozonterapi ve nöralterapi gibi yötemler de düşünülebilir.

Eğer hastada güç kaybı var ise ameliyatı değerlendirmek gerekir.

Hastaya Öneriler

Hasta kesinlikle bir iki kiloyu aşan ağırlıkları kaldırmamalıdır. Öne ve yanlara doğru eğilme, belin bükülmesi yasaklanır. Eğer yerden bir şey alınacaksa hastanın çömelerek alması söylenir. Hastaların otururken belinin arkasına bel boşluğunu yok edecek şekilde bir yastık koymaları ve yirmi dakikadan fazla oturmamaları önerilir.Eğer hastanın mesleği gereği uzun süre oturması gerekiyorsa her yirmi dakikada bir yürümesi önerilir. Uzun süre araba kullananlara ise en fazla 30-40 dakikada bir arabalarını park edip arabalarının etrafında birkaç kez dönmeleri tavsiye edilir. Hastanın yukarıya doğru uzanması ağrı yaratabilir. Yukarıdan bir şey alacaksa bir destek yardımıyla çıkıp alması söylenir. Hastaya belini daima sıcak tutması, açık pencere veya havalandırma önünde durmaması hatırlatılır.Bel ve bacak ağrısı olan hastalar mutlaka stresten kaçınmalıdır. Hastanın evde kaldığı süre içinde yatak istirahati yapması önerilir. Sert zeminlerin hastaya aksine zararları daha fazla olabilir. Kaliteli bir yaylı yatakta ve hastanın kendince en rahat edebildiği pozisyonda yatması daha uygundur.