Boyun Düzleşmesi
Boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan aks düzleşmesidir. C şeklindeki boyun düz çizgi halini alır.
Boyun Düzleşmesinin Belirtileri Nelerdir?
Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi (vertebral arterler) gerilir ve beyine yeterince kan gidemez, kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, unutkanlık, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık, isteksizlik oluşur. Kasların ve omurilik sinirlerinin gerilmesi ile boyun ve sırt ağrıları, boyun fıtığı benzeri ağrı ve uyuşmalar, diş ağrıları, diş eti çekilmeleri, kulak çınlamaları, boğaz bölgesi sorunları, fibromyalji ( kas romatizması) , inatçı kulunç ağrıları oluşabilir
Boyun Düzleşmesi Teşhisi Nasıl Konur?
Boyun Düzleşmesi – Boyun düzleşmesi teşhisi için uygulanacak en iyi yöntemler fiziksel muayene ve MR filmi çekimidir. MR ile hastalığın ne derece ilerlediği de saptanır.
Boyun Düzleşmesi Tedavisi Nasıldır?
Boyun düzleşmesinde en etkili tedavilerden biri Manuel terapi, osteopati ve Kayropraktik( kayropraksi) tedavi ve Dorsal mezoterapidir.
Boyun Düzleşmesi Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sorunlar Oluşur?
Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse baş ağrıları sıklaşır ve ağrı kesici ilaçlara cevap vermez hale gelir, kişide mutsuzluk hali depresyona dönüşür. Sürekli boyun gerginliği boyun fıtıklarına zemin sağlar, kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşur. Dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar. Antidepresan kullanımı başlayabilir.
Boyun Düzleşmesinin Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Boyun düzleşmesinin oluşmaması için öncelikle stres ve üzüntülerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. İşimizdeki, aile hayatımızdaki gerginlikler ilk olarak boynumuza akseder. Tüm zamanımızı yoğun iş temposu içinde geçirmemeli, hobilerimize, zevkle yaptığımız faaliyetlere de zaman ayırmalıyız. Ayrıca ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak, ıslak saçla dışarı çıkmak, vantilatör, klima önünde, hava cereyanı olan yerlerde durmak çok sakıncalıdır. Yüzüstü yatmak, salonda koltuk kenarına başınızı yan koyarak TV izlememek, egzersiz- pilates gibi esnekliğe yönelten hareket teknikleri yapmak gerekir.
Gece diş sıkmak da sırt ve boyun ağrısı yapabilir.
Ağrılarımız geçtikten sonra boyun kaslarımızı güçlendirici hareketler yapılması boyun gerginliği oluşması riskini azaltacaktır.