Bel Fıtığı

Omurgalar arasında bulunan disklerin omurgaların basısı nedeniyle öne doğru kayarak omurilik kılıfından çıkan sinirleri sıkıştırmasıdır.

Bel fıtığı en sık 35-50 yaş arasında ve her iki cinste de eşit olarak görülür. Omurga yapısı nedeniyle uzun boyluların bel fıtığına yakalanma riskleri daha fazladır. Ağır işlerde çalışanlar, ev hanımları, uzun süre oturmak zorunda kalan masa başı çalışanları, şöförler, sürekli ayakta duran öğretmen, eczacı, garson gibi meslek sahipleri, açık havada çalışanlar, yoğun stres altındaki yöneticiler bel fıtığına yakalanma olasılığı en fazla olan kesimdir.

Bel Fıtığı Nasıl Oluşur?

Bel fıtığı omurgalar arasında bulunan disk denilen elastiki kıkırdak dokunun omurgaların basısı nedeniyle öne doğru kayarak omurilik kılıfından çıkan ve bacağın çeşitli bölgelerine giden sinirleri sıkıştırmasıyla oluşur. Bazen ani bir zorlama, ağır bir şey kaldırma, ters bir hareket veya belin üşütülmesi bile bel fıtığına neden olabilir. Diğer nedenlerinden biri uzun süren stres ve gerginlikler sonrası kaslardaki aşırı gerilmedir. Genel olarak ise omurgadaki biomekanik dengenin bozulması olarak nitelendirebiliriz

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Tek veya her iki bacağa vuran ağrılar, ayaklarda uyuşmalar, hareket kısıtlılıkları, yürüme ve oturmada güçlük bel fıtığının belirtileridir. Bel fıtığı ilerlerse iktidarsızlık, çabuk yorulma, idrarını tutamama, dengesizlik ve yürüyememe gibi belirtiler de eklenebilir.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Günümüzdeki modern tanı yöntemleri, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile bel fıtığı teşhisi kolaylıkla konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir.

Bel Fıtığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Başlangıç Safhası genel olarak istirahat ile geçer.

Bel Fıtığı İlerlerse Ne Olur?

Eğer yukarıdaki önerilere, istirahate ve kas gevşetici ilaçlara rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa manuelterapi, osteopati ve kayropraktik tedavisi yarar getirebilir. Tedavi süresi kişinin tedaviye verdiği cevaba bağlı olarak bir ila üç hafta arasında değişebilir.

Eğer hastanın ağrıları çok fazla ise “Lomber Enjeksiyon” uygulamasıyla yapılarak ağrıların dinmesine yardımcı olunabilir

Ameliyat Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Tedaviye rağmen hastanın ağrıları devam ediyorsa veya gerilemeyen bir güç kaybı, bacakta incelme, dayanılmaz ağrılar varsa çözüm cerrahi müdahale olabilir. Ameliyatla omurilikten çıkan sinirlere olan mekanik bası giderilmelidir.

Hastaya Öneriler

Hasta kesinlikle bir iki kiloyu aşan ağırlıkları kaldırmamalıdır. Öne ve yanlara doğru eğilme, belin bükülmesi yasaklanır. Eğer yerden bir şey alınacaksa hastanın çömelerek alması söylenir. Hastaların otururken belinin arkasına bel boşluğunu yok edecek şekilde bir yastık koymaları ve yirmi dakikadan fazla oturmamaları önerilir.Eğer hastanın mesleği gereği uzun süre oturması gerekiyorsa her yirmi dakikada bir yürümesi önerilir. Uzun süre araba kullananlara ise en fazla 30-40 dakikada bir arabalarını park edip arabalarının etrafında birkaç kez dönmeleri tavsiye edilir. Hastanın yukarıya doğru uzanması ağrı yaratabilir. Yukarıdan bir şey alacaksa bir destek yardımıyla çıkıp alması söylenir. Hastaya belini daima sıcak tutması, açık pencere veya havalandırma önünde durmaması hatırlatılır.Bel ve bacak ağrısı olan hastalar mutlaka stresten kaçınmalıdır. Hastanın evde kaldığı süre içinde yatak istirahati yapması önerilir. Sert zeminlerin hastaya aksine zararları daha fazla olabilir. Kaliteli bir yaylı yatakta ve hastanın kendince en rahat edebildiği pozisyonda yatması daha uygundur.