Ağrılı Hastalıklarda Boyun Fıtığının Yeri
Yaşam koşullarının getirdiği bir taraftan gündelik yaşantıyı kolaylaştıran ama bir taraftan da sağlığa olan yan etkilerini görmekteyiz. Kronikleşen ağrılar sebebiyle şikayeti olan hastaların çoğunlukta olduğu günümüzde boyun ağrıları baş sıralarda yerini alıyor. Hastanın yaşam kalitesini düşüren bu ağrılar mutlaka tedavi edilip sağlığına kavuşturulmalıdır. Boyun fıtıklarının büyük bir bölümü ameliyatsız iyileştirilmektedir. Kronik bir hal almadan tedaviye başvurmalı ve erken teşhisle sorun çözülmelidir. Yoksa fiziki yetersizlikler ortaya çıkar ve hastayı çalışamaz duruma getirebilir.
Fıtık Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Omurgada ki disk yastıkçıklarının ağır kaldırma sonucu veya ani hareketlenmede elastik yapısının bozulması ve ya sekteye uğramasından meydana gelen ağrılı durumlardır. Pek çok sebebi olan bu rahatsızlık stres, ani hareket, kaza, ağır kaldırma, sürekli sabit duruşlar gibi durumlarla da görülebilir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Sık sık tekrar eden boyun tutulmaları bir işaret olarak görülebilir. Sinir dokularında oluşan enflamasyon, disklerin içindeki nükleus jölesinin taşmasıyla sinirlere bası yaparak ağrı yaptırır. Ağrı veren maddelerin salınmasıyla uyuşmalar, karıncalanmalar sonra da hareketlerin ıstırap halini alması kaçınılmaz olur.
Boyun Fıtığında Değişik Yöntem Tedavileri
Fizik tedavilerin işe yaramadığı ilaçların şifa olmadığı bazı değişik yöntemler vardır.
Enjeksiyon Tedavisi: Omurilik kanalına kortizonlu kokteylin verilmesiyle şişen sinirler indirilir ağrı maddelerinin salınımı engellenir.
Ozon tedavisi: Fıtığın içine iğne vasıtasıyla ozon gazı(oksijen) enjekte edilir. Patlamış fıtıklara bile uygulanan yöntem sinirleri baskı altından çıkarır. Kan akışı artar ve ağrılarından kurtulur.
Lazer Tedavisi: Fıtığa erişilerek içinde lazer ışınlarıyla fıtık kurutulur. Patlamış fıtıklarda uygulanmaz. Hızlı sonuç alınan bir yöntemdir.
Boyun fıtığı olanların yüzde doksanı ameliyatsız bu fıtıktan kurtulabilir. Önemli olan ağrılar başladığında fazla gecikmeden doktora başvurmak. Tedavi erken olursa daha çabuk iyileşme süreci olur.